Apple HomePod -arvostelu

Applen laitteet ovat kehittyneet huimasti viimeisen 15 vuoden aikana. iPodin menestyksellä pelastautuneesta taantuneesta teknologiayrityksestä on tullut sinä aikana maailman arvostetuin teknologiabrändi. 

Ehkäpä kunnianosoituksena tälle HomePod lainaa osan ikonisen iPodin nimestä. 15 vuoden jälkeen löydämme itsemme kuitenkin edelleen saman iänikuisen kysymyksen ääreltä: kuinka paljon ylimääräistä olisit valmis maksamaan laitteesta, joka istuu saumattomasti Applen omaan ekosysteemiin?

HomePod on Applen ensiaskel älykaiutinten markkinoille – ja melko myöhäinen sellainen. Strategia on taattua Applea, sillä valmistajalla on tapana antaa muun teollisuuden keksiä uusia laitteita, oppia toisten virheistä ja tuoda sitten markkinoille oma laite, joka “yksinkertaisesti toimii”. Yleensä laitteelle asetetaan lisäksi kilpailijoitaan kalliimpi hinta. 

Vaikka HomePodkin noudatti tätä tuttua strategiaa, poikkesi se Applen aiemmista laitejulkistuksista, sillä markkinoilla on jo kaksi erinomaista laitetta. Kaiuttimen äänenlaatu on kiistämättä huippuluokkaa, mutta se on kovassa paikassa Amazonin ja Googlen kehittyneitä ääniohjausjärjestelmiä vastaan. Voiko hyvälaatuinen, mutta epätäydellinen laite siis olla ostamisen arvoinen?

 

Osa artikkelimme linkeistä johtaa englanninkielisille sivuille. Teemme jatkuvasti töitä saadaksemme entistä useamman sivun suomen kielelle.

Apple HomePod: hinta ja saatavuus

The HomePod is understated in the house.

Applelle tuttuun tapaan älykaiuttimesta saa pulittaa pitkän pennin. HomePod on julkaistu toistaiseksi vasta Yhdysvalloissa (349 $), Iso-Britanniassa (319 £) ja Australiassa (499 AU$). Apple ei ole vielä ilmoittanut, missä vaiheessa tuote on saatavilla Suomessa, mutta ainakin Saksaan ja Ranskaan HomePod on tulossa kevään aikana.

Vaikka tuotetta ei saakaan ostettua suoraan Suomesta, voi sen tilata esimerkiksi useista englantilaisista verkkokaupoista.

HomePod on yksi markkinoiden kalleimmista älykaiuttimista, mutta Apple perustelee korkeamman hinnan tavallista paremmalla äänenlaadulla.

Käyttöönotto

  • Markkinoiden helpoin käyttöönotto
  • Kaiutin osaa skannata ympäristönsä

Apple HomePod review

It’s a heavy box to bring home…

HomePod on helppokäyttöisyydessään juuri niin hyvä kuin Applen tuotteelta osaisi odottaakin. Käyttöönotto tapahtuu pitämällä iPhonea kaiuttimen lähellä, jolloin kaiutin siirtää automaattisesti Apple ID:si ja Apple Music -asetuksesi. Se osaa jopa siirtää Wi-Fi-salasanasi valmiiksi, jottei sinun tarvitse kirjoittaa sitä erikseen.

Laitteen asettaminen vaatii joko iPhonen tai iPadin, mutta kohderyhmän rajaus tuntuu melko luontevalta, sillä älykaiutin olisi tuskin muutenkaan kiinnostanut muita kuin Apple-laitteiden omistajia.

Apple HomePod review

The speaker glows pleasantly during setup

Koko käyttöönottoprosessi on kuitenkin todella pikainen varsinkin Amazon Echon tai Sonos Onen (linkit englanniksi) käyttöönottoon verrattuna. Sinun ei siis tarvitse kulkea ympäri huonetta iPhonesi kanssa kalibroidaksesi äänen sopivaksi.

Prosessissa huomaa myös toisen HomePodin kätevistä ominaisuuksista, sillä kaiuttimen yläosasta löytyy hohtava valo, joka muuttuu värikkääksi Siri-logoksi laitetta käskytettäessä.

Apple HomePod review

Holding your phone near the speaker calls up this box

Laite on mukavan helppokäyttöinen myös päivittäisessä käytössä. Jos laite täytyy esimerkiksi liittää uuteen Wi-Fi -verkkoon, johon puhelimesi on yhdistetty jo aikaisemmin, sinun täytyy vain pitää iPhoneasi kaiuttimen vieressä ja se yhdistyy verkkoon automaattisesti. Apple päihittääkin kilpailijansa ylivoimaisesti laitteen helppokäyttöisyydellä.

HomePod osaa kalibroida itsensä samalla, kun sillä soittaa musiikkia. Laite analysoi fyysisen ympäristönsä kuuntelemalla kuinka ääni kimpoaa takaisin erilaisista pinnoista. Jos HomePod on vaikkapa sijoitettu seinän viereen, osaa laite automaattisesti lähettää laulun ja tärkeimmät soittimet eteenpäin ja leikata seinää kohti lähetettävän musiikin taajuuksia.

Apple HomePod review

Seven steps and the speaker is ready to go.

Muotoilu

  • Tyylikäs huomaamaton design
  • Odotettua painavampi

HomePodia saa nostaa kaksin käsin, sillä 17,2 senttimetrin korkuinen kaiutin painaa yllättävät 2,5 kg.

Kaiutin tuntuu paljon painavammalta kuin sen ulkonäkö antaisi olettaa. Paino johtuu siitä, että pienen kaiuttimen sisään on onnistuttu asentamaan yhteensä kahdeksan kaiutinta. HomePodissa on yksi subwoofer ja seitsemän diskanttielementtiä, joista jokaisella on myös oma vahvistin. Kaiuttimen sisälle on sijoitettu myös kuusi mikrofonia, joiden avulla HomePod kuulee sinut hyvin huoneen joka kolkasta.

Kun olet löytänyt kaiuttimelle mieleisesi paikan, sinun täytyy vielä miettiä, mitä kautta aiot pujottaa laitteen virtajohdon. Se on samalla laitteen ainoa piuha, joten esimerkiksi aux-liitännästä haaveilevat joutuvat kokemaan karvaan pettymyksen – HomePodista ei löydy mitään ulkoisia liitäntöjä.

We do not recommend placing your HomePod in front of a fire for any length of time.

HomePod on matala ja pieni kaiutin, joka on peitetty akustiikkaa parantavalla verkolla. Sen ulkokuoren tarkoitus on suojata laitetta vaimentamalla ääntä mahdollisimman vähän. Applen luomus näyttää juuri niin upealta kuin valmistajalta sopii odottaakin. Kaiuttimen hillitty verkko jatkuu yhtenäisenä ympäri lieriön kaiuttimen yläosassa olevaa ohjauslevyä lukuun ottamatta.

Ohjauslevyn keskiosassa on hohtava valo, joka muuttuu värilliseksi Siri-logoksi aina kun kaiutin rekisteröi äänikomentoja. Valon lisäksi levystä löytyy myös fyysinen plus- ja miinuspainike äänenvoimakkuuden säätämiseen.

Pushing the speaker against a wall brings the best audio performance.

On sääli, ettei painikkeissa ole lainkaan tuntumaa, mutta toisaalta suurin osa käyttäjistä kontrolloi laitetta muutenkin äänikomennoin.

HomePod ei ole ehkä kaikkien makuun markkinoiden esteettisesti miellyttävin kaiutin, mutta se on kiistatta minimalistisen tyylikäs. Joidenkin mielestä se saisi herättää enemmän huomiota kalliin hintansa vuoksi, mutta kaiuttimesta huokuu silti sen laadukas viimeistely. 

Kaiutinta ei kannata kuitenkaan sijoittaa huokoiselle puupinnalle, sillä HomePodin on raportoitu jättäneen valkoinen rinkula heikommille pinnoille. Apple on tosin tiedostanut ongelman ja kertonut, että rinkula pitäisi lähteä pois pyyhkimällä tai kadota itsestään muutaman päivän kuluessa. Osa käyttäjistä väittää sen kuitenkin jättävän pinnalle pysyvämmän jäljen. Oli miten oli, kaiuttimen sijoittamisessa kannattaa olla tarkkana, sillä sen syvän bassontoiston värähtely aiheuttaa reaktion laitteen silikonipohjan ja puupinnan välillä.

Me pidimme kaiutinta tavallisella puupinnalla testimme ajan, emmekä havainneet kaiuttimen jättävän mitään jälkiä. Ongelma koskeekin lähinnä kalliita huokoisia puulajeja.

HomePod on varustettu Applen A8 -suorittimella, joka kehitettiin alun perin iPhone 6:een jo vuonna 2015. Se saattaa kuulostaa hieman vanhanaikaiselta, mutta tuolloin suorittimen piti pyörittää koko älypuhelinta. A8 onkin oikeastaan pikemminkin ylimitoitettu melko yksinkertaista kaiutinta varten.

Ääni

  • Suurenmoinen äänentoisto
  • Ei Bluetooth-striimausta tai aux- liitäntää

HomePodin äänenlaatu on yksinkertaisesti premium-tasoa. Äänenvoimakkuus riittää helposti täyttämään koko huoneen ja on yllättävän erotteleva laitteen kokoon nähden.

Laitteen älykkäät ominaisuudet ovat parhaimmillaan, kun se on sijoitettu seinää vasten. Yleensä seinän viereen sijoitettu kaiutin kuulostaa kumisevalta, mutta HomePod osaa tehdä äänestä selkeän suodattamalla resonoivia taajuuksia ja suuntaamalla tärkeimmät äänet kuulijaa kohden.

Vaikka musiikkia voi näinä päivinä kuunnella lähes mistä tahansa, on moni kuulija tottunut kuuntelemaan sitä huonoilla kuulokkeilla tai television ja tietokoneen heikoilla kaiuttimilla. Tällaisille kuluttajille HomePod tuo aivan uuden ulottuvuuden musiikkiin ja erottelee äänitteiltä elementtejä, joita käyttäjä ei ole huomannut koskaan aiemmin. Se ei kuitenkaan pärjää laadukkaille hifikaiuttimille.

Apple HomePod review

You can ask Siri to read the news or a message out when in the kitchen if you’ve got your hands full.

Kaiutin loistaa erityisesti tanakalla bassollaan. Ääntä ei ole silti väritetty liian bassovoittoiseksi, sillä kaiuttimen taajuusvaste on melko tasainen ja myös korkeat taajuudet soivat heleästi. HomePodin vahvuus löytyi elektronisesta musiikista, joka soi kaiuttimesta todella selkeästi ja saa varsinkin harjaantumattoman kuulijan ällistymään.

Kaiutin on myös yllättävän äänekäs. Siri jopa kysyy käyttäjältä erikseen, haluaako hän varmasti nostaa äänenvoimakkuuden huippuunsa. 

Suurimman vaikutuksen tekee kuitenkin kahdeksan kaiuttimen yhteistoiminta. Pienestä koostaan huolimatta HomePod kykenee vankkaan ja selkeään bassotoistoon unohtamatta kristallinkirkasta yläpäätä. Kaiuttimien sointia on miellyttävän helppoa kuunnella pidempiäkin aikoja.

Joskus ääni saattaa kuitenkin olla hieman sekava: basso on välillä hieman kumiseva ja heikommat äänet, kuten viulu, saattavat hukkua muun musiikin alle. Muihin älykaiuttimiin verrattuna HomePodin äänenlaatu on silti täysin eri tasolla, sillä esimerkiksi kappaleiden ääniefektit – kuten veden roiske, vesisade tai vinyylin rahina – kuuluvat uskomattoman selkeinä.

Kaiuttimen äänenlaatu on itse asiassa niin hyvä, että ainoa kritiikkimme sen ääniominaisuuksissa liittyy sen älyominaisuuksiin. “Hey Siri”-komennon joutuu välillä sanomaan turhauttavan monta kertaa ja kaiutin saattaa myös mennä sekaisin toisten puheesta, jos huoneessa on samaan aikaan monta ihmistä.

Apple HomePod review

The base of the speaker is on the only place you’ll find an Apple logo

Olisi mukavaa, jos käskyjä pystyisi antamaan ilman “Hey Siri”-komentoa, mutta toistaiseksi sillä varmistetaan, ettei kaiutin sekoita muuta puhettasi äänikomennoiksi.

Amazon Echoon ja Sonos Oneen verrattuna Applen versio on kuitenkin merkittävästi parempi älykaiutin. HomePod on helpompi ottaa käyttöön ja sen äänentoisto on huomattavasti kilpailijoitaan laajempi ja selkeämpi.

Amazon Echossa on luonnollisesti kolmikon heikoin äänenlaatu, mutta sekään ei kuulosta kamalalta. Järkevästi sijoitettuna Echo tuottaa kohtuullista ääntä kaiuttimen hintaan nähden, mutta se jää auttamattoman kauas HomePodin laadusta.

Sonos One sen sijaan pääsee huomattavasti lähemmäs Applen äänenlaatua. Sonoksen ääni on melko selkeä ja eloisa, mutta laitteen äänenvoimakkuus ja taajuusvaste jää silti HomePodin tasosta.

Apple häviää kuitenkin kilpailijoilleen monipuolisuudessaan. HomePodin käyttäjä joutuu nimittäin sitoutumaan Apple Musiciin, ellei kaikkea musiikkia halua striimata erikseen iPhonen AirPlayn kautta.

Kaiken lisäksi striimaaminen onnistuu ainoastaan AirPlaylla, joten esimerkiksi Bluetooth-laitteita ei pysty yhdistämään HomePodiin. Tämä ei välttämättä ole suuri ongelma, jos käytät pääasiassa iPhonea ja iPadia, mutta harmillisesti kaiutinta ei saa liitettyä esimerkiksi tietokoneeseen.

Laitteesta ei myöskään löydy aux-liitäntää, joten kaiutinta ei voi käyttää myöskään vaikkapa levysoittimen yhteydessä. 

Ymmärrämme jollain tasolla, ettei Applen käyttäjille suunnatusta kaiuttimesta löydy Bluetooth-striimausta, sillä AirPlay on saumattomampi tapa musiikin toistamiseen. Kaiuttimessa on tosin Bluetooth-yhteys, jotta se pystyy kommunikoimaan muiden älykkään asumisen laitteiden kanssa. Aux-liitännän poistaminen tuntuu kuitenkin hukatulta mahdollisuudelta tämän hintaisessa kaiuttimessa.

Jos siis haluat ottaa kaiken irti HomePodistasi, joudut tilaamaan Apple Musicia 10 euron kuukausihintaan.

Apple HomePod review

You’ll barely use the volume buttons on the top of the speaker.

Apple Musicilla on oma käyttäjäkuntansa ja se yltää musiikkitarjonnassaan lähelle Spotifyn tasoa, joten tälle kohderyhmälle HomePodiin siirtyminen sujuu kivutta. Spotify-käyttäjät joutuvat kuitenkin striimaamaan kaiken musiikkinsa puhelimen kautta, mikä ei liene kaikkien mielestä yhtä sulavaa. Myös kolmannen osapuolen striimauspalveluita pystyy kontrolloimaan äänikomennoin, mutta se on Apple Musicia hitaampaa.

HomePodia hyödyntääkseen käyttäjä on melko kahlittuna Apple Musiciin. Tätä olisi kompensoinut mukavasti se, että palvelu tukisi Tidalin tapaan häviöttömiä äänitiedostoja, jolloin kuuntelija pääsisi edes hyödyntämään kaiuttimen hyvää äänenlaatua. Apple Music ei kuitenkaan tue kyseistä ominaisuutta, joten nykyisen Spotify-käyttäjän näkökulmasta striimauspalvelun vaihto hankalammalla käyttöliittymällä varustettuun Apple Musiciin saattaa tuntua huonolta vaihtokaupalta.

Toivommekin näkevämme vaihtoehdon tulevaisuudessa. Apple Musicin (256 kbps AAC) ääni on käytännössä hyvin samalla tasolla Spotifyn (320 kbps Ogg Vorbis) kanssa, sillä tavallinen kuulija ei huomaa niiden eroa.

Apple Musiciin pakottaminen kalvaa kuitenkin mieltä, sillä se on jälleen yksi osoitus, miten syvälle Applen ekosysteemiin täytyy kaivautua saadakseen kaiken irti HomePodista. 

Apple tulee julkaisemaan myöhemmin tänä vuonna AirPlay 2:en, jonka avulla kaksi HomePodia saa liitettyä yhteen stereokaiuttimiksi. Saimme tästä pienen esittelyn, jonka perusteella ominaisuus toimi hyvin. Äänenlaatu itsessään kuulosti aivan yhtä hyvältä, mutta sen laajempi sointi kuulosti yhtä kaiutinta paremmalta.

AirPlay 2:en myötä äänen saa jaettua myös muihin kaiuttimiin kuin HomePodeihin sekä muihin Airplay 2:ta tukeviin laitteisiin.

Kokeilimme sitä Apple TV:n kanssa, mutta jouduimme etsimään kaiuttimen TV:n asetuksista joka kerta, kun halusimme toistaa musiikkia HomePodin kautta. Olisimme innoissamme, jos kaksi HomePodia saisi toistamaan automaattisesti Apple TV:n kautta tulevaa ääntä, jolloin esimerkiksi Netflixin katselu olisi erittäin nautinnollista.

Apple HomePod review

Siri ja älykäs asuminen

  • Siri kuulee puheen erittäin tarkasti
  • Kaipaisimme ääniohjaukselle entistä laajempia ominaisuuksia 

Applen HomePod ei ole pelkästään kaiutin, vaikka valmistaja itse mainostaakin sitä lähinnä musiikin toistoon.

Kaiutin on tarkoitettu käytettäväksi pääosin äänikomennoin, sillä siinä ei ole juurikaan painikkeita. Siri tunnistaa äänesi erittäin tarkasti, vaikka olisit selin kaiuttimeen tai kokonaan toisessa huoneessa. Sille ei edes tarvitse juuri korottaa ääntä, vaan ääniassistentti rekisteröi komennot hämmästyttävän hyvin hiljaisesta äänenvoimakkuudesta huolimatta.

Apple HomePod review

Putting the HomePod on the mantle makes it accessible for the whole family… although you have to run the cable somewhere.

Kaiutin tunnistaa äänesi jopa kovan musiikin keskeltä, joten HomePodin kuusi mikrofonia tekevät todella työnsä tehokkaasti.

Väsyt kuitenkin pian sanomaan “Hey Siri”, varsinkin jos haluat hypätä useamman kappaleen yli. Sama äänikomento herättää tosin myös muiden Apple-laitteidesi Sirit, joten “Hey Siri”-toiminto kannattaa ottaa pois käytöstä muilla laitteilla. Tämä ei ole mikään suuri ongelma, sillä Apple laitteet tajuavat muutenkin hetken päästä, että puhut juuri HomePodille.

Siri puhuu todella luontevasti ja osaa vastata komentoihisi ja kysymyksiisi sujuvasti. HomePodille pystyy itse asiassa puhumaan melko vapaasti, sillä se tunnistaa myös epäsuoria merkityksiä.

Esimerkiksi herätyksen saa sammutettua sanomalla “Hey Siri, thank you!”, jolloin Siri vastaa, että käyttäjää on ilo palvella. Harva ääniohjausjärjestelmä kykenee tällaisiin epäsuoriin käskyihin.

Muista Siriä käyttävistä laitteista poiketen HomePod ei vielä toistaiseksi ymmärrä suomea, mutta oletamme asian muuttuvan siinä vaiheessa, kun Apple lanseeraa tuotteen Suomessa. Jos Apple päättää odotustemme mukaisesti kehittää laitteeseen myös suomen kielen tuen, tulee siitä ainoa suomenkielinen älykaiutin. Kaikki testimme komennot annettiin kuitenkin englanniksi.

Apple HomePod review

The ‘acoustic mesh’ is pretty animal friendly… our biggest worry would be a cat pulling this heavy speaker onto itself.

Sirin käyttäminen on erittäin luontevaa, sillä se ymmärtää luonnollista puhetta. HomePodille puhumiseen tottuukin melko nopeasti. 

Ääniohjauksella saa muun muassa lisättyjä kappaleita soittolistalle, hypättyä kappaleiden yli tai vaikkapa kelattua kappaletta taaksepäin. Ymmärrys ei jää myöskään pelkkiin kappaleisiin, sillä Siri osaa etsiä myös esimerkiksi podcasteja.

Apple on kehittänyt paljon HomePodin kykyä löytää ja suositella uutta musiikkia käyttäjälleen. Testissämme toiminto vaikutti toimivan melko hyvin, sillä se osasi tosiaan etsiä musiikkimakumme mukaisia uusia vaihtoehtoja. Osa kappaleista oli tosin samoilta artisteilta, joita meidän musiikkikirjastostamme löytyi jo valmiiksi.

Uskomme myös, että toiminto kehittyy entistä paremmaksi muutaman viikon käytön jälkeen, kun Siri on ehtinyt tutustua musiikkimakuusi entistä paremmin. Yritimme esimerkiksi pyytää Siriä soittamaan meille heräämiseen sopivaa musiikkia, se alkoi soittaa meille country-kappaleita. Kyseinen genre voi toki olla piristävää, mutta koko tuhansien kappaleidemme musiikkikirjastosta ei löytynyt mitään vastaavaa musiikkia. Tilanne ei korjautunut edes kertomalla, ettemme pitäneet musiikkityylistä.

Toinen kehitettävä asia voisi olla Sirin nimeäminen oman makunsa mukaan. Olisi mukavaa, jos “Hey Siri”-komennon saisi vaihdettua johonkin luontevampaan.

Apple HomePod review

We found the sound quality, and speaker pickup, very good throughout testing.

HomeKit

Siri osaa muutakin kuin pelkästään vastata sanoihisi, sillä se pystyy esimerkiksi hallitsemaan kaikkia älykkään asumisen laitteitasi.

HomePodia itseään pystyy käyttämään esimerkiksi herätyskellona, mutta toiminto vaatisi vielä kehittämistä, sillä laitteessa on vain yksi herätysääni. Jostakin kumman syystä herätykseksi ei saa myöskään asetettua esimerkiksi uutisia, vaikka Siri osaakin toistaa ne heti pyytäessäsi.

Huomasimme myös, että Siri pyytäessämme urheilu-uutisia, Siri saattoi toistaa eilisen lähetyksen. Uskomme, että tällaiset pienet virheet saadaan korjattua pian ohjelmistopäivityksellä, mutta laitteen kalliiseen hintaan nähden sen odottaisi toimivan ongelmitta.

Sama koskee oikeastaan kaikkia kaiuttimen toimintoja – ne tuntuvat olevan vielä testausvaiheessa. Laitetta ei voi yhdistää juurikaan kolmannen osapuolen palveluihin, joten käyttäjä joutuu väkisinkin miettimään, onko Applen järjestelmä riittävän vakaa.

Applen älykkääseen asumiseen luotu ekosysteemi on nimeltään HomeKit ja sitä pystyy hallita pääasiassa iPhonen, iPadin ja Apple Watchin Home-sovelluksella.

Esimerkiksi älykkään pistorasian tai hehkulampun käyttöönotto on helppoa, sillä sinun täytyy vain skannata niistä löytyvä koodi puhelimellasi tai tabletillasi. Uusi laite tulee saman tien näkyviin kaikille hallintalaitteillesi, jonka jälkeen pystyt käyttämään sitä myös äänikomennoilla. 

On ihanan kätevää avata ulko-ovi ja sanoa “Hey Siri, I'm home!”, jolloin kaikki asettamasi valot syttyvät automaattisesti päälle. Tai sanoa “Hei Siri, good night!”, jonka jälkeen laite sammuttaa valot, television ja jopa rullaa verhot ikkunoiden eteen, jos olet päättänyt investoida älyverhoihin.

Harmiksemme Sirin ääntä ei saa kuitenkaan säädettyä hiljemmalle tai mykistettyä kokonaan. Jos siis heräät keskellä yötä käymään vessassa ja pyydät Siriä laittamaan valot päälle, vastaa se yhtä kovaan ääneen kuin päivälläkin ja pahimmillaan herättää samalla muut talossa nukkuvat.

Toivoisimme HomePodille myös omaa App Storea, josta pystyisi Alexan tapaan asentamaan uusia toimintoja älykaiuttimeen.

HomePod toimii todella paljon kokeilemiamme Alexa-kaiuttimia sulavammin, mutta sen ongelma piilee sen rajallisuudessa. Ihmiset saattavat haluta kalliille kaiuttimelleen eri uutislähteitä, tukea useammalle laitteelle ja mahdollisuuden käyttää haluamaansa striimauspalvelua musiikin toistoon.

Toisaalta Applen käyttäjät ovat tottuneet tällaisiin rajoitteisiin ja se on kerta toisensa jälkeen todistanut, että ihmiset haluavat silti ostaa heidän laitteitaan.

Yhteenveto

Applen tuotteille tuttuun tapaan löydämme itsemme jälleen saman tutun kysymyksen parista: onko tuotteesta järkeä maksaa näin paljon, kun voit valita myös halvemman vaihtoehdon, joka pystyy tekemään suurimman osan samoista asioista hieman vähemmän hiotulla ulkokuorella?

HomePod on erinomainen kaiutin. Siinä on eloisa ja selkeä sointi, joka tekee varmasti vaikutuksen suurimpaan osaan kuulijoista. Kaiuttimen muotoilu ja ääniominaisuudet ovat myös loppuun asti suunniteltuja.

Markkinoilla on kuitenkin myös HomePodia kyvykkäämpiä kaiuttimia. Käytännössä mikä tahansa Alexa-kaiutin on Applea älykkäämpi, sillä ne ovat paremmin yhteensopivia muiden älykkääseen asumiseen suunniteltujen laitteiden kanssa. Ne ovat myös HomePodia halvempia kaiuttimia, jotka kuulostavat siitä huolimatta kohtuullisen hyvältä.

Apple HomePod review

Smart speakers are starting to look the part these days, and the question of which looks the best is getting pretty subjective.

HomePod kuulostaa kuitenkin erinomaiselta ja käyttää Siriä erittäin sulavasti – kunhan olet sisällä Applen omassa ekosysteemissä.

Ostajan täytyy oikeastaan päättää, haluaako hän mielummin yhden erinomaiselta kuulostavan HomePodin, kaksi melko hyvälaatuista Sonos One -kaiutinta Alexalla ja Spotify-tuella vai neljä Amazon Echo-kaiutinta hieman huonommalla äänenlaadulla, mutta laajemmalla tuella muille älylaitteille.

Kysymykseen voi olla hankala vastata ja se riippuu myös paljon siitä, mikä kaiuttimen pääasiallinen käyttötarkoitus tulee olemaan. Jos pidät Applen laitteista ja omistat iPhonen, iPadin sekä kenties myös Apple Watchin ja Apple TV:n, on HomePod varmasti mainio lisä elämääsi. Se sopii hyvin myös käyttäjälle, joka etsii erityisesti hienoilla musiikkiominaisuuksilla varustettua kaiutinta. Toisaalta, samalla hinnalla saa jo parin laadukkaita aktiivikaiuttimia.

Kaiuttimessa on kuitenkin muutama heikkous, jotka huonontavat väkisinkin sen arvosanaa. Siri ei esimerkiksi pysty etsimään asioita internetistä, kaiutinta ei pysty yhdistämään Bluetooth-laitteisiin, eikä HomePod pysty hallita Apple TV:tä tai iPhonea.

HomePod tuntuukin olevan vielä kehitysvaiheessa. Haluamme Sirin, joka pystyy tekemään enemmän (esimerkiksi ehdottamamme HomePod App Store) sekä stereotoiminnon, joka toimii välittömästi. Uskommekin, että ensi kerralla HomePodia arvostellessamme lopputulos on entistä vaikuttavampi.

Jos haluat hyvälaatuisen älykaiuttimen, etkä välitä niinkään Sirin toiminnoista, nautit varmasti HomePodista.

Monipuolisempia älytoimintoja kaipaavalle kaiutin ei kuitenkaan ole todennäköisesti kaikkein paras vaihtoehto. Se ei myöskään sovi käyttäjille, jotka eivät omista paljon Applen muita tuotteita, sillä ilman Applen ekosysteemiä sen toiminnallisuus jää valitettavan rajalliseksi.

  • Arvosteltu alun perin helmikuussa 2018

Unsere Empfehlungen:

Gareth Beavis,Joonas Nurmela

Read More

No comments yet.

Leave a Reply

in development