Test: Apple HomePod

Apples enheter har gått gjennom en enorm forandring de siste 15 årene, hengende på lasset i det Apple skiftet branding fra det «nyoppstartede» selskapet som gav oss iPoden, til dagens teknologigigant.

HomePod stjeler navnet til det ikoniske ovennevnte produktet, men et og et halv tiår etter lanseringen av iPod møter man de samme spørsmålene man alltid møter når man vurderer Apple-produkter: Hvor mye ekstra er man villig til å betale for en enhet som glir sømløst inn i Apple-økosystemet?

Man skal heller ikke glemme at HomePod er sist når det gjelder smarthøyttalere, selv om dette er normal prosedyre for selskapet fra Cupertino: La resten av industrien gjøre de store byksene, med nye formfaktorer og nisjer, identifisér problemene, kom sent og godt med noe som «bare fungerer» — generelt sett til en dyrere pris enn konkurrentene.

Dette er også tilfellet med HomePod, bare ikke helt på samme måte som tidligere. Det er ingen tvil om at lydkvaliteten til Apples nye høyttaler er førsteklasses, men i et marked der Amazon lenge har fått boltre seg fritt med sitt smarthøyttaler/stemmeassistent-system, og Google ikke har vært langt bak, er det da mulig å hevde seg med en enhet som ikke er plettfri? Er den verdt pengene?

Apple HomePod, pris og utgivelsesdato

HomePod tiltrekker seg lite oppmerksomhet i hjemmet.

Som ventet er ikke HomePod en billig høyttaler — vi snakker en relativt heftig sum, $349 i USA eller £319 i Storbritannia. Norsk pris er ikke kjent i skrivende stund, men om man regner drøyt ti kroner på den amerikanske dollaren, så pleier man å treffe ganske greit med Apples produkter. Noen steder begynte salget av HomePod så tidlig som i januar, og utsendingen av de første enhetene rundt 9. februar. Her hjemme i Norge venter vi fortsatt på en offisiell annonsering.

Prisen er en av de aller høyeste på smarthøyttalermarkedet — og helt klart den høyeste om man leter i mainstream-sjiktet — men Apples plan er å mildne inntrykket via å bake inn både Siri og en lydkvalitet myntet på audiofile.

Oppsett og konfigurering

  • Soleklart den smarthøyttaleren det er enklest å gjøre klar til bruk
  • Klarer å orientere seg i rommet, alt ettersom hvor den er plassert

Apple HomePod review

Det er en tung pakke å måtte drasse med seg hjem.

Apple HomePod er, vel, veldig Apple i måten man bruker den på. På samme måte som med AirPods er det bare å holde telefonen i nærheten av enheten, og den sender over både Apple ID og Apple Music-preferanser, sammen med alle de tungvinne Wi-Fi-passordene du er stolt av at du husker (men som du aldri trenger å fylle inn).

Oppsettet ble bare avbrutt av at vi trengte å oppgradere til iOS 11.2.5 på vår iPhone, hvilket er nødvendig for å i det hele tatt få høyttaleren til å fungere.

Det ovennevnte synliggjør et viktig aspekt ved HomePod: Du trenger en iPhone eller en iPad for å få konfigurert den.

Det er vanskelig å finne noen gode grunner til hvorfor du skulle kjøpe denne høyttaleren om du ikke allerede er eier av en av disse produktene, men akkurat dette kravet gjør at den mulige brukergruppen uansett blir tynnet ut via krav til maskinvare.

Apple HomePod review

Høyttaleren gir fra seg et behagelig lys når man konfigurerer den.

Samtidig viser konfigurasjonsprosessen en av de positive sidene ved HomePod: det flotte lyset på toppen av enheten (som skifter form, og blir til en flerfarget Siri-logo når man tar i bruk stemmekommandoer).

Hele seansen er vederstyggelig kjapp — sammenlign den med den enormt langdryge konfigurasjonsprosessen man må gjennom med Amazon Echo eller Sonos One, og du kommer til å være sjeleglad for at du ikke trenger å bruke evigheter på å vifte iPhonen din rundt i rommet for å kalibrere lydnivåene.

Apple HomePod review

Ved å holde telefonen i nærheten av høyttaleren får man opp dette vinduet.

I tillegg får man en del fordeler i hverdagsbruk. Eksempelvis om man trenger å ta i bruk et nytt Wi-Fi-nettverk, og man allerede har innloggingsinformasjonen lagret på telefonen. Man bare holder mobilen i nærheten, og det er det hele — slikt viser hvordan Apple virkelig knuser konkurrentene når det gjelder brukervennlighet, hvilket er en av de virkelige styrkene til enheten.

HomePod finner faktisk ut hvor den er i rommet bare ved å spille av litt musikk. Den prosesserer det den får tilbake av ekko, og om den står rett ved en vegg vil den sende riktige deler av frekvensspekteret i den retningen, mens lyd i spekteret rundt stemmer og hovedinstrumenter vil sendes ut mot rommet.

Apple HomePod review

Syv steg og høyttaleren er klar til bruk.

Hvis ikke den står nær en vegg vil HomePod kaste lyd 360 grader ut fra enheten, men vi regner med at man i de fleste tilfeller ender opp med å plassere den tett oppimot vegger, eller i hyller.  

Etter at man har satt opp og konfigurert kan man ta med seg iPhone-en knyttet opp mot enheten ut av huset, uten at det påvirker hvorvidt eksempelvis familiemedlemmer eller romkamerater kan ta i bruk høyttaleren eller ei. Man kan selvsagt også velge å låse andre brukere ute, ved hjelp av sin personlige informasjon (Apple-ID), hvis man ikke har lyst til at andre skal kople seg på og rote.

(Takk og pris kan man også velge at eksterne personer med andre telefoner enn din ikke lager krøll i musikkhistorikken — hvis man for eksempel prøver å få Apple Music til å lage automatiserte spillelister som speiler ens egen smak, og ikke romkameratens, som til enhver tid prøver å køe Justin Bieber og Vaiana-filmmusikken.)

Design

  • Stilrent design
  • Mye tyngre enn man skulle tro

Hvis du vurderer å kjøpe HomePod, så anbefaler vi å gjøre det på en egen handledag. Grunnen er simpelthen at denne høyttaleren er ganske så tettpakket. Vi snakker 2,5 kg i en 17,2 cm høy sylinder.

Den føles en hel del tyngre enn man skulle tro, ut i fra utseendet. Årsaken er alle de innebyggede høyttalerelementene. Hele syv for diskant og mellomtone, og en relativt stor basshøyttaler, alle med hver sin effektforsterker, samt seks mikrofoner spredd utover slik at Siri skal kunne høre deg hvor enn du måtte befinne deg.

Med en gang du har bestemt deg for plasseringen har du enda et viktig anliggende fore: hvordan skal du gi enheten strøm? Den har én eneste kabel, hvilket for øvrig også er det eneste som ligner på noen form for fysisk tilkopling, og det betyr at man dessverre ikke har noen form for AUX-inngang, og dermed ikke kan kople til platespillere eller andre eksterne enheter.

Vi anbefaler ikke å la HomePod stå foran åpen ild.

Alt man har er en kompakt liten høyttaler dekket av «akustisk duk», laget for å beskytte enheten samtidig som den slipper gjennom så mye lyd som mulig. HomePod ser like hverdagslig ut som en skulle tro — det er ikke noe dekorative detaljer her i gården — det eneste stedet hvor denne akustiske duken ikke befinner seg er på toppen, hvor man istedenfor finner en rund speilblank skive.

Dette er, som nevnt, arnestedet til et pulserende lys som forteller en når Siri hører etter og prosesserer kommandoer. Dette er også stedet hvor man finner pluss- og minus-tegnene man bruker til å justere volumet.

Ved å la høyttaleren stå inntil en vegg får man best lydkvalitet.

Det er synd at det ikke er noen haptisk feedback fra knappene, men gitt at man i de aller fleste tilfeller kommer til å bruke stemmestyring, så er ikke dette noe stort problem.

HomePod er ikke den peneste høyttaleren på markedet, men den er stilren og enkel i formen. Noen synes sikkert at man burde fått en mer ekstravagant høyttaler for en slik ekstravagant pris, men selve byggkvaliteten er det ingenting å utsette på.

Vær likevel advart — Apple HomePod kan etterlate seg en hvit ring om man lar den stå på enkelte overflater (for det meste dyrt, porøst treverk). Apple har anerkjent at problemet eksisterer, og mener at det bør være mulig å fjerne med vask, eller at det forsvinner av seg selv etter noen dager. Enkelte forbrukere mener på sin side at denne ringen forblir på overflaten for godt. Uansett, vi anbefaler at du tenker deg godt om før du bestemmer deg for hvor du vil ha høyttaleren stående, siden silikonet enheten står på har en tendens til å reagere med underlaget på grunn av all vibrasjonen fra basselementet.

Vi hadde eksempelvis vår høyttaler stående på et treunderlag da vi testet den (tynt og billig trevirke), men fant ikke noen tegn til flekkdannelse. Dog virker det som om mer porøse trevirker (typisk av det dyrere slaget) i større grad er i faresonen.

Når det gjelder prosessering har HomePod Apples A8-prosessor innenbords, opprinnelig laget for iPhone 6 fra 2015. Det høres kanskje litt gammelt ut, men gitt at den ble laget som sentralenhet for en hel smarttelefon så er det ganske mye prosessorkraft for «bare» en høyttaler, selv om denne sender og mottar kommandoer til og fra skyen både titt og ofte.

Lydkvalitet

  • Sublim lydkvalitet
  • Ingen Bluetooth-streaming eller AUX-inngang

Kvaliteten på lyden fra Apple HomePod er, for å si det enkelt, førsteklasses. Den fyller med enkelhet et helt rom med lyd, og separerer enkeltkomponentene i en sang slik at alle elementene gjøres klare og hørbare.

HomePod er helt klart i sitt ess om den plasseres oppimot en vegg, der den klarer å dra lydene fra hverandre på en god måte, og elementer som for eksempel stemmer trer frem med en enorm bredde.

Alle er sikkert vant med å høre på musikk fra enheter av varierende kvalitet gjennom en lang dag, der man tar i bruk alt fra dårlige in-ears til puslete TV-høyttalere. Når man så kommer hjem til en HomePod vil antageligvis effekten være at selv de som ikke bryr seg stort om lydkvalitet kommer til å eksponeres for en ny auditiv verden, der subtile detaljer i musikk, som har tidligere har gått de hus forbi, anskueliggjøres.

Apple HomePod review

Du kan spørre Siri om hun kan lese opp nyheter eller beskjeder for deg når du står på kjøkkenet med deig på fingrene.

Særlig er bassen verdt å trekke frem som kraftig, men som all lyd som kommer fra enheten, er også denne kontrollert, og særlig skarpe toner rundes av på en god måte. Høres man eksempelvis på elektronika får man mer klarhet enn til vanlig, og i bassgitarer kan man høre den minste reverb-effekt — har man et utrent øre kommer man til å få bakoversveis.

Likevel er det helheten av det hele som imponerer — at man kan høre pumpende bass (et ørlite hakk for mye i noen tilfeller, må sies) samtidig som man har krystallklare stemmer liggende over er en nydelig opplevelse.

Noen ganger kan man dog få inntrykk av at ting blander seg litt sammen på en måte som ikke er tilsiktet — bassgitarer kan bli noe grumsete, og instrumenter som fioliner kan i noen tilfeller overdøves — men sammenlignet med en billighøyttaler er kvaliteten milevis bedre.

HomePod spiller også høyt. Det er en grunn til at Siri spør deg om du virkelig vil spille på det aller høyeste volumet. Også imponerende i denne sammenhengen er om man råker på lydeffekter i en sang, om det skulle være vannplask, regn eller falsk platestøy, så er slike diskanttunge lyder utrolig kontrollerte og delikate.

Faktisk er lydkvaliteten så god at den krasseste kritikken vi kan rette mot høyttalerens auditive egenskaper er måten man kommuniserer med den. Instanser der man må si «Hey, Siri» om og om igjen for å i det hele tatt å få kontakt gnager på tålmodet, og om man er i et rom der mange personer snakker samtidig er man pent nødt til å hysje på venneflokken, ellers er det fort gjort at tilfeldige ord blir plukket opp av HomePod, og så sitter man plutselig der med en spilleliste full av sanger man aldri har hørt om før.

Apple HomePod review

Bunnen på høyttaleren er det eneste stedet med Apple-logo.

Det hadde vært kjekt med en funksjon der man kunne ha snakket direkte, uten behovet for en nøkkelfrase.

Sammenlignet med nye Amazon Echo og Sonos One er HomePod rett og slett bedre. Ikke bare er den lettere å sette opp og konfigurere, hvilket er en fryd i seg selv, lyden fra Apples løsning er den med klart mest bredde og klarhet. Det føles rett og slett ut som om mer informasjon når ørene våre.

Amazon Echo er den med soleklart dårligst kvalitet av de tre, men det er ikke dermed sagt at den ikke er brukbar. Hvis man hører på den for seg selv vil man nok synes at lydkvaliteten er gangbar, særlig om man tar i betraktning prisen. Likevel må det nevnes at HomePod rett og slett knuser Echo når det gjelder lydkvalitet. Musikk gjennom Apples løsning høres, vel, korrekt ut.

Sonos One ligger, forståelig nok, mye nærmere HomePod i lydkvalitet, men når likevel ikke helt opp — den eneste måten vi klarer å beskrive det på er at den høres «smalere» ut, med mangel på både volum og bredde, noe Apples løsning har i rikt monn.

Det er ikke slik at Sonos One ikke har klar og uttrykksfull lyd — det har den virkelig — men HomePod har simpelthen mer kraft og dybde.

Likevel må man på en eller annen måte få musikk til selve enheten, og det er her problemene starter. Hvis du ikke er tilfreds med å strømme ting som allerede ligger lagret på en iPhone, så må du ha et Apple Music-abonnement — og selv strømming rett fra telefonen må gjøres via AirPlay.

Vi sier «må» fordi du rett og slett ikke kan strømme til HomePod via Bluetooth. Det hadde ikke vært et stort problem om man bare har lyst til å bruke Apple-produkter til å strømme med, men hvis du har enheter fra andre produsenter, som kan ta i bruk Bluetooth, så kommer man ikke langt.

Et annet relatert problem er mangelen på AUX-inngang. Man kan rett og slett ikke spille av noe fra CD- eller vinylsamlingen med HomePod.

Vi kan til en viss grad skjønne hvorfor Apple ikke tilbyr Bluetoothstrømming — på tross av at det finnes Bluetooth-støtte i enheten, som brukes til «snakking» mellom HomePod og andre smartenheter — men at den ikke har en AUX-inngang kan vanskelig forsvares.

Kort oppsummert: hvordan får du mest mulig ut av HomePod? Med ovennevnte Apple Music. Hvilket i praksis vil si at du er nødt til å bruke 99 kroner i måneden hvis du vil bruke din nyinnkjøpte høyttaler.

Apple HomePod review

En kommer knapt til å bruke volumknappene på toppen av høyttaleren.

Hvis du allerede har Apple Music så er selvsagt ikke dette noe problem — men om man eksempelvis er Spotify-bruker, så vil det ikke være mulig å bruke dette abonnementet uten å strømme det via telefonen, hvilket ikke er ideelt — du kan fortsatt kontrollere musikken via stemmekommandoer i denne modusen, men det er tregt og lite responsivt.

Det at man i praksis er låst til Apple Music gjør mangelen på støtte for tapsløs lyd i Apples økosystem enda rarere. En slik støtte finner man eksempelvis hos Tidal, og ville ha passet perfekt sammen med HomePod, siden den nærmest er skreddersydd for lyd av høy kvalitet.

Kanskje det kommer i fremtiden, eller kanskje Apple mener lyden man har tilgjengelig nå er bra nok — og som vi allerede har sagt, den er (mer enn) bra nok.

Likevel er det nærmest smertefullt at man bare kan bruke Apple Music. Det bidrar til ytterligere å synliggjøre hvor nedgravd man må være i Apple-økosystemet for å virkelig få noe ut av HomePod.

Apropos fremtiden, når Apple kommer ut med AirPlay 2 senere i år vil man få muligheten til å kople sammen to HomePod-enheter for å få støtte for stereo. Vi har fått dette demonstrert, og det lyder, vel, som to høyttalere som lager mer lyd sammen enn hver for seg. Kvaliteten var like bra som tidligere, men litt mer spredd utover, og dermed hørtes det hele hakket bedre ut.

Tar man i bruk AirPlay 2 kan man i tillegg spre lyden utover enda flere høyttalere — ikke bare HomePods — men også andre enheter med AirPlay 2-støtte.

Vi prøvde dette med Apple TV, og selv om lyden var nydelig, måtte vi kontinuerlig knote med innstillingene for å få TV-en til å spille lyden gjennom høyttalerne. Det ville vært virkelig flott å  kunne ha to HomePods på hver side av TV-en, og få lyden automatisk ut av disse hver gang man spilte av noe fra Netflix eller andre tjenester.

Apple HomePod review

Siri og smarthjemmet

  • Siri er god på å høre hva du sier
  • Trenger å kunne gjøre mer 

HomePod er ikke bare en høyttaler, selv om Apple markedsfører den som et produkt fokusert først og fremst på musikk.

Det som kommer til å få deg til å bruke den regelmessig er «Hey Siri»-funksjonaliteten som følger med på lasset. Med andre ord har du muligheten til å snakke med HomePod og spørre den omtrent hva som helst. Tanken bak høyttaleren er nok at den ikke skal røres, men ideelt sett styres kun via bruk av stemmekommandoer.

Med dette i mente er det en glede at stemmegjenkjenningen er makeløst bra. Selv om man ligger med ryggen til høyttaleren, eller befinner seg i et annet rom, holder det å snakke (ikke skrike), og eksempelvis «Hey, Siri, turn up the volume» vil gjenkjennes så godt som hver gang.

For oss nordmenn avhenger dette selvfølgelig av at man har en viss kontroll på det engelske språk, i og med at man i skrivende stund, før offisiell norsk lansering, ikke kan kommunisere med Siri på norsk.

Apple HomePod review

Setter man HomePod på hyllen i stuen er den tilgjengelig for hele familien, husk likevel at den også må ha tilgang til strøm.

Hvis uttalen er i orden vil stemmen bli fanget opp selv når man spiller høy musikk, hvilket nærmest virker som en umulig oppgave, men det viser til gagns at de seks mikrofonene virkelig gjør jobben sin.

Som vi har nevnt tidligere blir man likevel fort trøtt på å si «Hey, Siri» igjen og igjen, særlig når man skipper sanger på en spilleliste. En besynderlig detalj er at andre Apple-enheter i rommet også vil våkne opp og lyse om man tiltaler Siri, men vil slukke seg selv etter hvert som de skjønner at de ikke blir snakket til.

Dette er ikke et veldig stort problem, men det hjelper ikke akkurat på batteritiden til iPhone-en din.

Siri høres ganske vanlig ut, følger kommandoer og svarer på spørsmål på en naturlig måte. Faktisk er måten man snakker til HomePod på ganske fantastisk, helt naturlig språk blir gjenkjent i alle situasjoner, uten at man må tenke altfor mye på måten man sier det på.

Siri svarer også med samme mynt, og et naturlig språk. Har man for eksempel satt på en ringeklokke, og man sier «Hey, Siri, thanks!», vil Siri svare sardonisk «I live to serve!», hvilket er en artig detalj.

Apple HomePod review

Den akustiske duken er relativt dyrevennlig. Vår største frykt er om en katt klarer å kjekke tak i den, og dra den over seg selv.

Når man bruker Siri til dagligdagse oppgaver fungerer Siri bra, og føles relativt intuitiv. Det at man kan bruke et naturlig språk betyr at det er fort gjort å bli komfortabel med selve det å snakke med HomePod-enheten. Man kan eksempelvis si «Hey, Siri, shuffle my ’bare bra musikk’ playlist», og den vil skjønne hva du mener.

Du kan legge til sanger, hoppe over sanger, gå tilbake, eller til og med spole noen sekunder ved å spørre om det, og det fungerer stort sett feilfritt.

Dette gjelder ikke bare musikk, du kan si «Hey, Siri, play the latest episode of The Joe Rogan Experience podcast», og Siri søker gjennom katalogen for deg, og setter på.

En av tingene Apple virkelig prøver å realisere er å få HomePod til å lære deg å kjenne, og hjelpe deg med å finne musikk du liker.

Når vi spurte den om å finne noe nytt til oss var vi fornøyd med utvalget, selv om vi fikk tips om en del artister vi allerede hadde i biblioteket vårt.

Det finnes en del rusk i dette maskineriet som vi regner med at forsvinner med noen ukers bruk. Problemer som at vi spør Siri om å spille noe musikk så vi våkner til morgenkaffen, og resultatet blir countrymusikk — energisk, ja, men ikke noe vi faktisk har i vårt (relativt store) bibliotek. Selv når vi fortalte Siri at vi ikke var spesielt begeistret for sangen var hun lite villig til å skifte sjanger.

En annen ting vi merket oss under testperioden var at vi ønsket oss muligheten til å forandre «Hey, Siri» til noe annet.

Apple HomePod review

Vi synes at lydkvaliteten, samt mikrofonen, fungerte veldig bra i testperioden.

HomeKit

Siris jobb er ikke bare å respondere på kommandoer — hun er også bindeleddet mellom deg og smarthjemmet ditt.

Et bindeledd som har høyttaleren som base, og fungerende for eksempel som ringeklokke er ikke HomePod det helt store. Den har bare én enkelt lyd den kan vekke deg med, og du kan for eksempel ikke spørre Siri om hun kan spille av nyheter istedenfor. Du kan imidlertid spørre henne om å sette på nyhetene etter at du har stått opp, og etter en stund vil hun forstå hvilke kanaler du liker best.

Det er med andre ord noen småproblemer her — når vi for første gang spurte etter sportsnyheter startet den å spille nettopp sportsnyheter, men fra foregående dag. Joda, dette er sikkert for det meste barnesykdommer, men tatt prisen i betraktning hadde vi forventet en feilfri opplevelse fra dag én.

Det er litt den følelsen vi får — at denne høyttaleren fortsatt er en beta-test. Uten muligheten til å kople seg til andre tjenester begynner man å lure litt på om det Apple har å tilby egentlig er nok. Joda, man kan lage to-do-lister, spille musikk, sette på stoppeklokker, og så videre, men eksempelvis kan man bare sette på én stoppeklokke. Mange folk trenger litt mer valgmuligheter enn det når de lager mat.

Apples smarthjemsystem heter HomeKit, og kontrolleres fortrinnsvis via Home-appen på enten en iPhone, en iPad eller Apple Watch.

Å konfigurere en smartkontakt eller et smartlys er så lett som å skanne koden på enheten med telefonen eller nettbrettet, og legge den til med alt det andre — når det er gjort kan den kontrolleres med stemmen.

Det føles ganske fjongt å traske elegant over dørkarmen og proklamere «Hey, Siri, I’m home!» til et lysshow bestående av alle smartenhetene du har lagt til i systemet ditt.

Eller hva med å si «Hey, Siri, goodnight!». Lyset fader sakte bort, TV-en skrur seg av, og smartgardinene lukkes rolig igjen.

Mindre fjongt er det at du ikke kan skru av stemmen til Siri, ei heller forandre volumet. Dermed resulterer fortsatt «Hey, Siri, turn on the lights» i en skrikende stemme som like høyt på kvelden som på dagen utbasunerer: «Okay, that’s done!»

Og selv om det er kjekt å automatisere at man legger seg, så er det i mindre grad ideelt at Siri høyt og entusiastisk svarer deg når du sier «Goodnight!», særlig hvis resten av husholdningen allerede er i seng.

Vi savner også en HomePod App Store, slik at man kan legge til funksjonalitet, på samme måte som med Alexa og hennes «skills». Med et slikt system hadde dette vært en langt bedre smarthøyttaler.

HomePod fungerer mer sømløst enn Alexa-høyttalerne vi har prøvd, og langt mer smertefritt, men folk vil nok savne flere nyhetskilder, ekstra innganger, og andre strømmetjenester de kan bruke på en høyttaler de riktignok har betalt en hel del for.

Dette kjenner vi dog igjen fra andre Apple-produkter, og er et velkjent aspekt av «walled-garden»-filosofien produsenten følger. En filosofi som gang på gang har bevist at folk kjøper produkter som ytterligere låser de fast til gitte økosystemer.

Endelig konklusjon

Nok engang må vi spørre oss et spørsmål vi er vant med når vi vurderer Apple-produkter: Er det verdt pengene, eller vil du bli mer fornøyd med et billigere produkt som gjør mange av de samme tingene, uten at de muligens er fullt så forseggjorte?

Apple HomePod er en fabelaktig høyttaler. Den leverer fyldig og klar lyd som kan imponere hvem som helst, og hver eneste fasett av måten den er designet på og leverer lyd på er veloverveid.

Det finnes andre høyttalere som gjør mer — som en tommelfingerregel: alt som har Alexa på innsiden. Rett og slett fordi det er flere enheter med smarthjemstøtte som er kompatible med Amazon-standarden — og det finnes billigere høyttalere, som har helt gangbar lyd.

Apple HomePod review

Smarthøyttalere begynner virkelig å bli smarte, og spørsmålet om hvilken av de som tar seg best ut er subjektiv.

Likevel må det sies at HomePod har briljant lyd, og har en hel del smart Siri-funksjonalitet — så lenge du allerede står til knes i økosystemet til Apple.

Vi endte derfor opp med å henge oss opp i ett enkelt spørsmål: Vil vi heller ha én HomePod, med best lyd; to Sonos One-høyttalere med bra lyd og Alexa/Spotify (og Google Assistant, på et eller annet tidspunkt); eller fem Amazon Echo-høyttalere, med relativt dårlig lydkvalitet, men med implikasjonen at hele hjemmet blir smart?

Ikke et spørsmål det er spesielt lett å svare på, og noe man simpelthen er nødt til å vurdere ut i fra hvor sterkt man ønsker en høyttaler som sømløst trer inn i resten av den eventuelle Apple-maskinparken. Har du en MacBook, en iPhone, Apple Watch, en iPad og en Apple TV (og fortsatt har penger på bok), så vil du nok synes at HomePod er en ålreit investering.

Det er likevel noen riper i lakken som gjør kjøpet litt surt — At Siri ikke kan søke på nettet, at man ikke kan strømme via Bluetooth, at man ikke har muligheten til å kontrollere Apple TV eller iPhone direkte fra høyttaleren er mangler som mange antageligvis kommer til å reagere på.

Enden på visa er at HomePod føles som et beta-produkt. Vi ønsker oss en langt mer kapabel Siri (en HomePod App Store ville vært enormt nyttig), og stereofunksjonalitet er noe som må på plass med en gang. Det kommer til å bli interessant å ta en ny titt på denne høyttaleren i takt med at den innarbeider funksjonaliteten vi savner, og det blir også spennende å se om Apple på sikt finner på andre oppgraderinger vi ikke har tenkt på.

Hvis du er ute etter en smarthøyttaler som låter kuler og krutt, og ikke stresser så mye over at Siri holder seg i territoriet Apple tilbyr henne, så kommer du til å like HomePod veldig godt.

På den andre siden, hvis du er litt mer økonomisk anlagt, og ikke har giftet deg fullstendig inn i Apple-slekta, er det verdt å ha is i magen og se hvordan smarthøyttalermarkedet utvikler seg før du bestemmer deg.

  • Først testet i februar 2018

Unsere Empfehlungen:

Gareth Beavis,John Fredrik Kristiansen

Read More

No comments yet.

Leave a Reply

in development